Gelezen: Auke Kok, ‘Johan Cruijff, De biografie’

Met de Kerst heb ik deze pil (>600p) gelezen. Ik ben in Amsterdam Oost geboren en ging al jong naar de thuiswedstrijden van Ajax. Ben nu seizoenkaarthouder. Johan Cruijff was, en is, een van mijn helden. Dus ik moest dat boek van Auke Kok wel lezen. De schrijver heeft goed zijn best gedaan zoveel mogelijk feiten op papier te krijgen. Soms vroeg ik bij het lezen mij wel af of ik dit echt allemaal wilde weten. Veel van wat in het boek wordt beschreven, wist ik natuurlijk al, maar dat kon ook niet anders. Gaandeweg kreeg ik er eigenlijk meer plezier in. Het boek laat mooi allerlei kanten van het fenomeen Cruijff zien.

Danny komt er niet zo fraai af. Ze wordt vooral beschreven als de vrouw die niet van voetbal houdt en Johan zoveel mogelijk weg probeerde te trekken bij het voetbal vandaan. Zoals Auke Kok het beschrijft, heeft ze Johan meer tegengewerkt dan gesteund. Dat kan ik moeilijk geloven. Ik wil het ook niet geloven. Ik ben iets meer dan 10 jaar na Cruijff geboren. Mijn lagere school was een jongensschool dicht bij het Oosterpark. Toen Cruijff verkering kreeg met Danny en dat uitgebreid in de media kwam, was mijn hele klas verliefd op haar. Dat willen we graag zo houden.