Geen Wekelijks Macro Commentaar

Het plan was dat ik wekelijks een macrocommentaar zou schrijven, zoals ik de afgelopen 20 jaar of zo heb gedaan. Dat schrijven zou ook doorgaan als ik op reis zou zijn. Dat ben ik nu, in Portugal. Maar op de plaats waar ik ben, is de internetverbinding zo matig dat ik geen goede toegang heb tot data. Dan heeft het niet veel zin. Rond 22 februari ben ik weer terug.

Wat ik nog wel kan zeggen is dat het Coronavirus een forse streep door mijn rekening is. In mijn optiek waren allerlei conjunctuurindicatoren aan het uitbodemen en zou dat gevolgd moeten worden door groeiversnelling. De drijvende krachten achter dat proces heb ik in het verleden beschreven. Maar nu de Chinese autoriteiten zich gedwongen hebben gezien om delen van hun land stil te leggen is het volstrekt onduidelijk hoe het nu verder zal gaan. China is een belangrijke drijvende kracht achter de mondiale conjunctuur. Ook de cijfers uit Duitsland afgelopen week stemden tot somberheid, maar zoals gezegd, heb ik onvoldoende toegang tot data om er goed naar te kijken.

Sorry.