Wat een hoop Hollanders

Al jaren ben ik betrokken in de pensioensector en doe ik soms mee aan discussies over ons pensioenstelsel. Mijn meest recente bijdrage was een bespreking van het laatste boek van Martin ten Cate. Dat ons stelsel eigenlijk niet goed houdbaar is, ben ik wel met hem eens, maar soms ben ik toch ook wel weer onder de indruk van ons stelsel.

Ik ben momenteel op vakantie in het Zuiden van Portugal. Strak blauwe luchten en temperaturen van vlak onder de 20 graden. Al twee weken lang. Het is voor de eerste keer dat we hier zijn.

Wat me nog het meeste opvalt, is waar de andere buitenlanders/toeristen vandaan komen. Het is natuurlijk ‘winter’ dus het is behoorlijk rustig. Nu zijn er in dit soort streken veel pensionado’s die hier overwinteren of zelfs helemaal wonen. Veel Britten, ook wel Duitsers, maar onthutsend veel Hollanders. Gisteren een hapje gegeten in een restaurant. Er waren zes tafels bezet. Van een tafel kon ik niet horen welke taal werd gesproken. Van de overige vijf was er een Portugese tafel, een Iers/Amerikaanse tafel en als ik ons zelf meereken drie Nederlandse tafels. Hoe zou dat toch komen?

Misschien is het cultureel bepaald en trekken Hollanders er graag op uit. Misschien heeft het ook iets te maken met de naargeestigheid van ons eigen land in deze tijd van het jaar en hebben Nederlanders meer aandrang hun land te ontvluchten dan, zeg, Belgen.

Een alternatieve verklaring kan wellicht worden gevonden in ons pensioenstelsel. Misschien kunnen Hollanders het zich op latere leeftijd gewoon veel beter veroorloven om hier te overwinteren dan mensen uit andere landen. Ik vermoed dat de riante pensioenvoorziening voor velen van ons zo positief afsteekt bij die in veel andere landen dat dat een belangrijke verklarende factor is voor de alom-aanwezigheid van Hollanders hier. Dat is dan toch wel weer erg mooi, vind je niet? Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar die Hollandse pensionado’s hier hebben de prijs al lang betaald. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik toch liever niet zoveel landgenoten tegenkom als ik op vakantie ben…elk voordeel heb z’n nadeel…