Wat een afgang (voor mij): 224 – 213 (tussenstand)

Terwijl ik dit schrijf, heeft Joe Biden 224 kiesmannen achter zich (Hillary Clinton won er in 2016 in totaal 227) en Donald Trump 213. Er zijn nog zo’n 100 kiesmannen te verdelen, er zijn 270 kiesmannen nodig om te winnen.

Als ik het wel heb, staat voor een negental staten de uitslag nog niet vast op dit moment. Als je kijkt naar de tot dusver getelde stemmen gaat Trump zeker 71 kiesmannen winnen van de 100 die nog te verdelen zijn. Daarmee zou hij op 284 komen, genoeg voor ‘four more years’.

Net als in 2016 ziet het ernaar uit dat Trump in totaal minder stemmen krijgt dan zijn Democratische tegenstrever. Het verschil bedraagt op het moment van schrijven zo’n 2,5 miljoen stemmen (in 2016 ca 3 mln)

De staat die nog niet uitgeteld is met de meeste kiesmannen is Pennsylvania, waar 20 kiesmannen op het spel staan. Kennelijk moeten alle per post uitgebrachte stemmen daar nog worden geteld en het idee is dat daarvan een meerderheid voor Biden zal zijn. Maar de voorsprong van Trump tot dusver is groot in die staat: 55,0% tegen 43,6%. Tot dusver is daar 75% van de stemmen geteld. Op de achterkant van een envelop reken ik uit dat Biden zo’n 70% van de nog niet getelde stemmen moet krijgen om die staat te winnen. Dat lijkt me een hele opgave. In Michigan (15 kiesmannen) is 81% van de stemmen geteld en leidt Trump 51,3% tegen 47,0%. In de andere nog niet uitgetelde staten is al wel ca 95 van de stemmen geteld en lijkt Trump zeker van de winst in Georgia (16) en North Carolina (15), terwijl Biden marginaal leidt in Wisconsin (10) en hij lijkt Arizona te hebben gewonnen (11).

Een paar dagen geleden plaatste ik hier een blog waarin ik een reeks redenen noemde waarom Biden zou winnen. Ik was ervan overtuigd dat het een gemakkelijke overwinning zou worden. The Economist dacht het ook. Hun model zei dat Trump slechts 4% kans had te winnen. Zelfs als Biden alsnog wint, en daar ziet het dus niet naar uit, dan is heb ik de plank enorm misgeslagen. De opiniepeilingen zaten er weer fors naast. In Texas bijvoorbeeld was een tamelijk spannende race voorspeld, maar Trump won er met een marge van 5,5%.

Het is te vroeg voor voor een doorwrochte analyse of bespiegelingen over wat er komen gaat. Het is denkbaar dat morgen of overmorgen de overwinning van Trump vast komt te staan. Het horror scenario waarbij vervelende juridische procedures in het verschiet liggen en waarbij we nog dagen of langer op de uitslag moeten wachten, lijkt zich ook te kunnen ontvouwen.

Ik kan slechts zeggen dat ik de plank stevig heb misgeslagen. Mijn taxatie was niet slechts gebaseerd op de opiniepeilingen, maar ook op een reeks andere overwegingen. Die zijn kennelijk toch een stuk minder relevant gebleken dan ik had gedacht. Sorry.