Janet Yellen, houd haar tegen

Dat is de titel van mijn nieuwste column op fondsnieuws.nl.

Je vindt de column hier.

De Amerikaanse regering heeft geld nodig voor de grote geplande uitgaven in infrastructuur. De nieuwe minister van Financiën, Janet Yellen, heeft vorige week diverse plannen gelanceerd, allemaal op het gebied van de vennootschapsbelasting. Zo moet het federale tarief in de VS omhoog en moet er een wereldwijd minimum tarief komen om belastingconcurrentie tussen landen tegen te gaan.

In het redactionele commentaar van het FD vandaag worden de plannen verwelkomd, vooral omdat er ook wordt gesproken over het verdelen van winstbelasting tussen landen mede op basis van waar bedrijven omzet realiseren. In het digitale tijdperk lijkt dat laatste inderdaad een goed plan.

In mijn column betoog ik dat de initiatieven van Yellen toch geen bijval verdienen.