Activistisch klimaatbeleid schaadt belangen jongeren

Dat is de titel van mijn nieuwste column op fondsnieuws.nl. Je vindt hem ook HIER.

Voorspellingen uit economische modellen ontsporen vaak al binnen enkele maanden. Dat zulke voorspellingen elk kwartaal worden herzien, vinden we gewoon. Voorspellingen die uit klimaatmodellen komen kijken tientallen jaren vooruit en de uitkomsten van die modellen dichten we een hoge trefzekerheid toe. Dat verbaasde mij jaren geleden en sindsdien ben ik veel over het klimaat gaan lezen.

Ik ben hevig geschrokken van wat ik leerde. De klimaatdiscussie is verschrikkelijk gepolariseerd en sterk gepolitiseerd. Heel onzekere voorspellingen worden niet zelden als reeds bestaande feiten gepresenteerd. Meningen van gerespecteerde deskundigen die afwijken van wat politiek-correct is, worden medogenloos neergesabeld.

Dat het klimaat verandert, lijdt geen twijfel, maar dat het klimaatalarmisme niet nodig en zelfs ongepast is, lijdt evenmin twijfel in mijn optiek.

Voor het eerst in de geschiedenis gaat de mensheid omschakelen naar minder efficiënte, duurdere energie bronnen. Daar hangt een prijskaartje aan. Het zijn vooral jongeren die de prijs zullen gaan betalen.