Rutte geeft Ierland een ‘eervolle’ vermelding

Tijdens de persconferentie die onze premier gisteren hield met de minister van VWS kreeg Ierland twee keer een ‘eervolle’ vermelding. Het aantal coronabesmetingen in Ierland is binnen korte tijd geëxplodeerd zei Mark Rutte. Het is een schrikbeeld.

Dat klopt.

Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik een speciale band heb met Ierland en de ontwikkelingen daar op de voet volg. Ter ondersteuning van van de premier gisteren zei, het volgende.

De republiek Ierland, dus exclusief Noord Ierland, heeft ca 4,9 miljoen inwoners, Nederland ca 17,2 miljoen.

Vanaf oktober zijn de beperkingen op het openbare leven in Ierland stringenter geweest dan in Nederland. Het doel was het aantal besmettingen naar beneden te krijgen om de mensen weer wat meer vrijheid te gunnen met Kerst. Dat lukte. In het eerste deel van december werden er nog ca 200 nieuwe besmettingen per dag gerapporteerd (in Nederlandse verhoudingen dus ca 700).

Half december werden daarop de lockdown maatregelen versoepeld, al werd het leven zeker niet volledig vrij gemaakt. Zo ging het aantal gasten dat je mocht ontvangen wel iets omhoog, maar er bleef een limiet. De Ieren maakten gretig gebruik van de toegenomen vrijheid rond de Kerst.

Het aantal besmettingen spoot daarop al snel omhoog, wellicht door de komst van het ‘Britse virus’, dat Ieren die in het VK wonen meebrachten toen ze naar huis kwamen om Kerst te vieren. Vanaf oudjaarsdag zit het land nu weer in een volledige lockdown.

Op 6 januari werd een voorlopige piek geregistreerd in het aantal nieuwe besmettingen: 7836, bijna 40 keer het aantal van medio december. Dat aantal besmettingen zou in Nederland neerkomen op 27.500!

De Nederlandse zorg is al zeer zwaar belast bij de huidige aantallen: medio december een piek van ca 12.500, inmiddels gedaald naar 5000-6000.

We willen echt niet naar 27.500!

Hou je in hemelsnaam aan de regels!